Äkta hussvamp

Vad är hussvamp?

Hussvamp är mögel som bryter ner organiskt material (bl.a. trä/virke) i fuktiga huskonstruktioner. Äkta hussvamp är mikroorganismer som ser ut som pälsväxt, svarta fläckar eller fläckar av svart, vitt, orange, grönt eller brunt. Vissa kan utvecklas bakom tapeten i huset och andra direkt på byggnadsmaterialet. Dessa mögelsvampar kan producera toxiner som kan orsaka långvarig skada på människorna som bor i huset.

Olika typer av svamp i hus

Äkta hussvamp typer är Aspergillus, Alternaria, Acremonium, Aureobasidium, Chaetomium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Stachybotrys, Trichoderma, Ulocladium etc. är de olika typerna av svampar som kan utvecklas i ditt hem.  Det finns många andra typer också, men de som påverkar människor är candida, aspergillus och mucor.

Hur blir man av med hussvamp?

För att bli kvitt hussvamp i bostaden är första steget att bli av med fukten i hemmet. En fuktutredning utförd av en fuktkontrollant hjälper dig att hitta källan till fukten. Fukt i hus kan komma från otäta rör, läckande tak, hög invändig luftfuktighet, tryckande grundvatten, dålig dränering m.m. Efter att grundkällan till hussvampen har hittats och identifierats så krävs det en sanering av all hussvamp i bostaden.

Hälsoeffekter av hussvamp

Äkta hussvamp har potential att orsaka milda till allvarliga problem. Många människor kan vara känsliga för hussvamp och kan utveckla hosta, förkylning, hudirritation, klåda, huvudvärk, nysningar etc. efter att ha kommit i kontakt med den. Det kan också förvärra redan rådande hälsoproblem som astma och luftvägsinfektioner. Det kan även påverka immunförsvagade patienter och orsaka fler hälsorelaterade problem. 

Om du ser tecken och symptom på hussvamp eller vet att du har hussvamp

Tecken och symptom på hussvamp – Om du märker att mögel i hus växer på gipsskivor, träytor, isolering eller bakom tapet. Anlita en mögelutredare för att upptäcka roten och omfattningen av problemet.
LäckageExperten är proffs inom inomhusluftkvalitet och förstår orsakerna till varför mögel kan utvecklas. Vi använder oss av olika instrument som fuktmätare och värmekamera etc. för att hitta fuktiga områden i huskonstruktionen som kan vara en utlösande faktor för mögeltillväxt.

Hur vanligt är hussvamp?

Hussvamp är vanlig och förekommer i fuktiga miljöer. Hussvamp kan växa i alla områden där det finns fukt kombinerat med organiskt material, dålig luftventilation och rätt lufttemperatur. Exempel på områden som hussvamp kan växa i: Vinden, köket, krypgrund, källare, runt fönster, i väggar, bakom tapet, mer eller mindre i hela bostaden.

Kan hussvamp växa utomhus?

Den äkta hussvampen förekommer endast på barrträd och det naturliga tillståndet för hussvampen är att den lever likt andra brunrötesvampar på att bryta ner cellulosa och hemicellulosa i virke.

  Namn
  E-post
  Telefonnummer
  Stad
  Meddelande

  Success! Thanks for Your Request.
  Error! Please Try Again.

  Hur luktar äkta hussvamp?

  Generellt avger hussvampen ingen lukt. När det väl luktar så kan lukten kännas som jordlukt, unket som i ett gammalt källarförråd eller lukten av en svamp (champinjon).

  Hur får man hussvamp?

  Hussvamp växer upp i fuktiga miljöer kombinerat med rätt temperatur och dålig ventilation på organiskt material ”levande material” som trä, isolering, tapet etc.