MÖGELUTREDNING

Mögel

Mögel är ett samlingsnamn för sammansatta mikroskopiska svampar. De lever
huvudsakligen på att bryta ned dött material, men kan växa i levande växter och insekter och framkalla sjukdom. Människor med immunbrist kan få negativa hälsoeffekter pga mögeltillväxt i bostaden. Mögeltillväxt påverkar lungor och bihålor vilket är direkt farligt för människan.

Mögel växer på organiskt material i en fuktig miljö. Mögel trivs i fukt och drabbar ofta bostäder med dålig luftventilation eller bristfälligt fuktskydd. Mögel kan också växa på organiska material som till exempel på betong om ytan är nedsmutsad med damm, jord eller annan smuts.

Mögel kan växa vid olika temperaturer beroende på sort, men som regel drabbar skadesvampar bostäder först vid 5–10 °C. Det finns många olika svamparter som kan växa i huset men en bråkdel av dessa avger lukt.

De flesta svamparter luktar inte och kan vara svårupptäckta, speciellt om de växer bakom tapeten. Får man plötsliga hudirritationer, klåda, hosta eller annat besvär kan detta vara tecken på mögel i huset.

Om mögelutredning i Stockholm och Göteborg

Vi utför mögelutredningar i Göteborg, Stockholm och hela Västsverige. Vi utför kontrollmätningar samt mögelutredningar i bostadens alla konstruktionsdelar
ex:

 • Yttertak och Innertaket
 • Fönster, Takfönster och Källarfönster
 • Vattenläcka från fasader, tak och innergårdar
 • Golv och trägolv
 • Krypgrund och husgrund
 • Väggar, Yttervägg och Innervägg
 • Källare, Källarvägg och Källargolv
 • Mäta mögel i badrum
mögelutredning

Mögelutredning

Misstänker man att det finns mikrobiell påväxt (mögel) på organiskt material så rekommenderas det en mögelutredning för att kunna avgöra vilka svampsorter huset har drabbats av.

Detta för att kontrollera om svamparna är giftiga för boenden i hushållet samt hur man kan motverka att det växer mögel i bostaden.

Det rekommenderas även mögelutredning alternativt luftprovsanalys om man inte ser några synliga mikrobiella påväxter men känner av olika symptom när man vistas på specifika områden i bostaden/fastigheten/kontoret.

Mögelutredning fönster

Mögel runt fönster är ganska vanligt och man noterar det enklast genom en okulär översyn för att se om det växer mögel i området.

Mögelutredning källare

Källaren är ett av de vanligaste områden där mögel växer. Källare är ofta fuktiga och kalla vilket skapar mycket bra klimat för mögel att växa på. På senare tid bygger man om olika delar av källaren till sovrum/allrum/hobbyrum m.m. och man använder sig ofta av fel byggmaterial vilket gör det till ett paradis för mögel att växa.

Mögelutredning krypgrund

Mögel i krypgrund är också vanligt förekommande men dock upptäcker man inte det lika lätt som på andra platser eftersom det är miljöer man generellt inte vistas i så ofta. svamparter kan sätta sig på trossbotten/blindbotten och mögelkänsliga personer kan reagera på detta.

Mögelutredning vind

Vinden är också ett vanligt område där mögel växer. Det finns flera orsaker till varför det kan växa som dålig luftventilation, fukt som kommer av läckande tak eller hög luftfuktighet.

Mögelutredning i dolda utrymmen

Svartmögel i ett dolt utrymme är mycket svårupptäckta. Exempel på dolda utrymmen kan vara bakom tapet, i innervägg eller bakom trämaterial som är direkt placerade mot betong.

SÅ HÄR JOBBAR VI

Börja med att boka tid hos oss

 • Erfarenheten, kunskapen, sökmetoderna för att lokalisera läckor
 • Behandlar dig och din fastighet med högsta respekt
 • LäckgeExperten sparar tid och pengar
 • Pålitliga lösningar på eventuella läckor i eller runt din fastighet
 • Erfaren identifieringsförmåga som gör att vi snabbt kan lösa läckor
 • Högkvalitativa läckagedetekteringstjänster
 • Vi genomför projekt inom den givna tidsramen.
 • Snabb service för att undvika onödiga vattenskador

EXPERTER PÅ MÖGELUTREDNING

Vi arbetar på ett sätt som minimerar era kostnader genom att lokalisera och fastställa läckaget, utan att göra ingrepp på er fastighet.

FRÅGOR OCH SVAR VID MÖGEL

Vad är mögel?

Mögel är ett samlingsnamn på olika svampsorter som växer ytligt på samma yta.

Hur kan man spåra och upptäcka mögel?

Man kan utföra spormätningar i de områden man misstänker mikrobiell påväxt. Man kan även utföra mikroskopiska analyser direkt på byggmaterialet om man misstänker att området har blivit utsatt för fukt.

Vilka omständigheter krävs för att mögel ska växa?

Det skall finnas näring och fukt.

I vilka områden av huset brukar mögel oftast påträffas?

Mögel växer där det finns fukt, ex. badrum, otäta fönster, vindar, kalla väggar, krypgrund m.m.

Hur kan vår hälsa påverkas av mögel?

Mögel finns i omgivningsluften och påverkar alla i omgivningen. Vissa personer har högre mögelkänslighet än andra och man reagerar olika när man vistas i ett område med mögel. Det är viktigt att påpeka att även friska personer kan få symptomer om man vistas för länge i områden med kraftig påverkan av mögel.

Vilka symptom kan man få av mögel?

Det finns en ökad risk för att få luftvägsinfektioner, astmaanfall, hudirritationer, andningsbesvär, huvudvärk, irritation i ögonen, hudrodnader och illamående

Vilka är de vanligaste mögelsorter som förekommer i våra bostäder?

I fuktskadade byggnader finns till exempel svartmögel, vitmögel och blånadssvamp.

Vad ska man göra om ett område har blivit mögelangripet?

Det första man bör göra är att ta bort eller byta området där mögel växer. Därefter rekommenderas det en utredning och åtgärda ursprungsproblemet som har gjort att det från första början har växt.

Vi utför mögelutredning i Stockholm, Ale, Alingsås , Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla, Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål och Öckeröoch.Vi hjälper dig snabbt och effektivt utan att påverka eller göra ingrepp i huskonstruktionen. Vi lokaliserar läckor i  alla typer av fastigheter, industrilokaler, hus, lägenhet, bostadsrätt eller hyresrätt.