avloppslukt

Avloppslukt

Avloppslukt i huset

Istället för en fräsch, ren, naturlig doft luktar huset avlopp vid exempelvis kraftig regn. Av någon anledning drabbas du av en stickande lukt som påminner dig om avlopp. Vad är det som händer?

Varför luktar huset avlopp?

Dålig lukt är vanligtvis ett tecken på att något är fel, speciellt om det avlopp luktar . Avloppslukt i ett badrum, kök eller tvättstuga kan ha varierande orsaker till dålig lukt.

Det kan komma direkt från själva avloppet, vilket kräver omedelbara åtgärder eller att problemet kan vara uttorkad golvbrunn alternativt skador/sprickor i avloppsröret eller dylikt.

Orsaker till avloppslukt i huset

En avloppslukt i ditt hus kan vara extremt irriterande, särskilt om det inte finns någon uppenbar anledning till det. Det finns några möjliga orsaker, och vi kommer att prata om var och en mer i detalj nedan:

Vanlig orsak till avloppslukt

En av de vanligaste orsakerna till att det luktar avlopp i huset är pga. bakterier och smuts i avloppsledningen som avger illaluktande lukt. Använd ett rengöringsmedel som både löser upp smutsen och desinficerar röret.

Uttorkad vattenlås i golvbrunn

En annan orsak till avloppslukt kan vara uttorkad golvbrunn som sällan används. För att enkelt motverka avloppslukten räcker det med att hälla vatten i golvbrunnen.

Dålig lukt

Dålig lukt kan vara ett stort problem för fastighetsägare. Ibland kan lukten göra det omöjligt att vistas i vissa utrymmen eller lokaler. Som drabbad vill man därför få en snabb lösning på problemet.

Att spåra lukt är i regel svårt då den inte går att se. Orsakerna till dålig lukt kan vara allt ifrån problem med ventilationen till dolda, läckande avloppsledningar eller otäta konstruktioner.

Vi har lång erfarenhet av luktutredning och har till vår hjälp ett brett utbud av tekniker och metoder som vi anpassar efter varje uppdrags unika förutsättningar. Teknik tillsammans med en gedigen kunskap om bygg- och fastighetskonstruktion gör att vi lyckas lösa många till synes omöjliga luktproblem.

Spruckna avloppsledningar

Nedbrutna, trasiga eller spruckna avloppsledningar kan vara en orsak till illaluktande avlopp i huset.
En annan orsak till spruckna ledningar kan vara rötter som har växt in i ledningarna och orsakat spricka. En bra åtgärd för att konstatera spruckna ledningar är att filma avloppsledningarna.

Tilltäppt avlopp/Stopp i avloppet

Vanligaste orsaken till igensatt avlopp är pga. föremål/produkter som inte borde ha spolats ner i toalettstolen så som bindor, tamponger, våtservetter, örontopsar m.m.

När behöver du professionell hjälp?

Om det skulle visa sig att man inte hittar orsaken till avloppslukten själv så rekommenderar vi er att ringa oss, vi hjälper er! Vi har all nödvändig kunskap och utrustning som behövs för att lokalisera läckage.

  Namn
  E-post
  Telefonnummer
  Stad
  Meddelande

  Success! Thanks for Your Request.
  Error! Please Try Again.

  Varför luktar mitt badrum avloppsvatten?

  Avloppslukt i badrummet från handfat, golvbrunn och badkar beror ofta på att vattenlåset är fullt med hår, produktrester, smuts som utgör en illaluktande lukt alternativt att vattenlåsen är torra. Avloppslukt kan vara besvärligt, men det är därför vi har vattenlås som ska motverka att den dåliga lukten kommer ut från ledningarna.

  Hur får man bort avloppslukt?

  Använd ett rengöringsmedel som är avsedd för att rengöra avloppsrör. Ett annat alternativ är att blanda ättika och bikarbonat (0,5dl ättika med ca 0.1dl bikarbonat). Låt det verka i några minuter och spola därefter med kokvatten under en längre stund. Repetera gärna flera gånger.

  Är avloppslukt farlig?

  Bakterier bryter ned ämnen i avloppsledningarna och avger svavelväte. Svavelväte är en giftig gas som har en stark stickande lukt (luktar som ruttna ägg). Svavelväte i högre koncentration kan angripa ögon och lungor som försämrar blodets förmåga att transportera syre med andra ord kan avloppslukt vara farlig för hälsan.

  2 kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *